För ett (o)mänskligare Sverige

9 Sep

Ett mänskligare Sverige!?

”Ett mänskligare Sverige”. Göran Hägglund vs. en gorilla. Va? Han utmanar massa andra djur också. Varför gör han det? Har Kristdemokraterna någonting emot djur, eller? Och hur menar de att Sverige ska bli mänskligare om man röstar på dem? Det pratas om solidaritet i kampanjerna – att vi ska bry oss om våra medmänniskor och vara solidariska. Den uppmaningen har jag ingenting emot, tvärtom. Det jag funderar över är vem som är mänsklig i KD:s ögon. Göran Hägglund har ju som bekant uppmärksammats mycket för sina uttalanden om verklighetens folk som definieras enligt följande på KD:s hemsida:

Verklighetens folk är människor som lever sina liv som folk gör mest. Du och jag. Det är alla vi som gjort livsval som vänstern tycker är fel. Som tycker det är okej med familj, att arbeta, ta semester, ha fredagsmys och titta på ”Så ska det låta” på TV. […] Vanligt folk är obekymrade över märkliga teorier om hur livet ska levas, men blir förskräckta när politiker vill ta till lagstiftning för att ändra deras livsstil. […] Kristdemokraterna vill ge människor mer frihet att göra sina egna val. Sätta stopp för synsättet att bara ett livsval är riktigt, och att alla måste välja på samma sätt för att passa in i mallen.

För att sammanfatta det hela vill KD tala till ”vanliga” människor som följer samhällets normer och inte kritiserar dem nämnvärt. Den ”farliga vänstern” som kritiserar normer är tydligen ett hot mot den ”vanliga” människan som därmed blir förtryckt. Dessa ”märkliga teorier” framställs som onaturliga och, ja…omänskliga. Vad kan då detta hot bestå av? För att läsa mellan raderna – genusteoretiker, feminister och queeraktivister som utmanar kristna traditioner och värderingar. De tycker tydligen att det är fel att leva enligt normen vilket känns som ett missriktat angrepp då det snarare är normen i sig och KD:s moralism som kritiseras än det vanliga, hederliga familjelivet. KD vill ”[s]ätta stopp för synsättet att bara ett livsval är riktigt, och att alla måste välja på samma sätt för att passa in i mallen.” Det tycker jag låter fantastiskt bra för det vill jag med, men frågan är hur KD jobbar för det då de röstar emot reformer som skulle förbättra tillvaron för hbt-personer och inte vill inkludera könsuttryck i diskrimineringslagstiftningen. Tycker inte Hägglund & Co att könsöverskridande personer är mänskliga? Ett mänskligare Sverige i mina ögon skulle vara ett Sverige där individen lyfts fram och där kategorier som till exempel ”kvinna/man” ersätts med begreppet ”människa” utan att det innebär att en kvinna inte får vara en kvinna och en man inte får vara en man om hen så önskar.

Har jag nämnt att jag inte är Kristdemokrat? 😉

Lämna en kommentar